Se den originale artikel her.
Godt nytår.
er 90% af alle avisartikler fyldt med udokumenterede påstande
"De i alt 19 ministre kan næste år se frem til skattelettelser for i alt 1.133.800 kroner som følge af VK-regeringens og Dansk Folkepartis skattereform"Hvis de enkelte tal ikke lyder af så meget, så kan man jo altid lægge 19 af dem sammen.
"Vi står i en historisk finanskrise og kan se frem til et af de største underskud på statens finanser i landets historie - og så belønner regeringen og Dansk Folkeparti sig selv med massive skattelettelser. Det er absurd"Så er der virkelig kommet valgflæsk på julebordet. René Skau Björnsson ved udmærket godt at det er noget sludder han lukker ud, men det holder ham ikke tilbage. At kaste med mudder og piske en stemning op er jo noget nemmere end at komme med saglige politiske argumenter. Hvordan DF, som ikke råder over ministerposter, bliver belønnet mere f.eks. socialdemokraterne må stå hen i det uvisse.
"I stedet vil brugerne benytte sig af sociale network som Twitter eller Facebook, når de skal sende beskeder til andre mennesker"Nej vi vil ej! Sociale netværk har deres plads, men den direkte kommunikation individ-til-individ er ikke del af det. Faktisk er email en essentiel del af infrastrukturen for disse netværk, og det gør det svært for dem at afløse emailen.
"Jeg er meget glad for dokumentation og tal, så det føles næsten sadomasochistisk, når jeg ser nogen , der bøjer og vrider fakta efter forgodtbefindende. Det er jeg lidt fascineret af."Disse ord kunne være kommet fra min mund.
"Uigennemskuelige metoder, meningsmålinger, der var for sjuskede og den slags. Jeg har set overskrifter, hvor jeg vidste, at det var forkert."Det er præcist hvad denne blog handler om.
JyllandsPosten 20/8 2009, Erhverv side 3
I anledning af at der langt om længe (måske) er blevet lavet en aftale om betaling af pant ved køb af dåser syd for grænsen, udtaler miljøministeren: "tidligere er mange kørt ned syd for grænsen for at handle, fordi priserne har været lavere. Med aftalen kommer man til at betale dansk pant for dåserne. Derfor forventer jeg, at det samtidig vil give mindre grænsehandel". Pant betyder at man får sine penge igen, når emballagen returnes. Da pointen i aftalen er at dåserne bliver en del af det danske retursystem, kan grænsehandlerne uden problemer returnere dåserne og få panten igen. Så prisen forbliver ligeså lav som den altid har været.
I solidaritet med ministeren gentager journalisten bag artiklen fejlen: "til gengæld kan de grænsehandlende glæde sig over, at de slipper med ca. halv pant i forhold til tyskerne. Den danske pant er kun på 1 kr., mens tyskerne betaler omkring 2 kr. i pant for en dåse". Vi får jo pengene igen, så pantens størrelse er uden betydning!
Personligt får jeg for tiden dækket mit koffeinbehov dækket af et beklageligvis snart udtømt lager af grænsehandlede coladåser. Som det miljøbevidste menneske jeg er, propper jeg dem troligt i supermarkedernes flaskeautomater selvom panten er nul. Bagefter kan man give glorien en ekstra gang politur ved at donere flaskebonen til Folkekirkens Nødhjælp.
Bonus JP: onlineudgaven kan i skrivende stund fremvise denne fantastiske overskrift: "Drikfældige unge pjækker mest". "Hvis du vil vide mere" slår til igen.
Dette indlæg er blevet til under påvirkning af Godspeed You! Black Emperor, live i Lund 03.04.02 - 2 dage før deres uforglemmelige optræden på Voxhall.
Urban 10/8 2009, side 9
Det er med en lettere skamfuld fornemmelse jeg kaster mig over denne lille notits fra Urban. Jeg klager ustandseligt over den negative vinkling journalisterne altid giver deres historier - her har vi så endelig en positiv historie - og så det også galt! Den ellers glædelige konklusion i overskriften er baseret på følgende faktum: "Ledigheden blandt etniske danskere er steget med 120% i perioden fra juni 2008 til juni 2009, mens den for ikke-vestlige indvandrere kun er på 37%". Men risikoen for at blive fyret bedømmes ikke ud fra stigningen i ledigheden, med derimod fra faldet i beskæftigelsen. Det lyder som to sider af samme sag, men der er faktisk en stor forskel på de resulterende procenter.
Hvis arbejdsløsheden blandt danskere og indvandrere i juni 2008 var henholdsvis 3% og 15%, svarer de angivne stigninger i ledigheden til fald i beskæftigelsen fra henholdvis 97% til 93,4% for danskere, og fra 85% til 79,5%. Der har altså været fyresedler til 3,71% af danskerne og 6,53% af indvandrerne - hvormed vi må drage den modsatte konklusion.
De anvendte ledighedstal er produkter af min fantasi, men er absolut ikke urealistiske. Jeg kan ikke udelukke at avisen har ret og indvandrere rent faktisk har en lavere risiko for at blive fyret - jeg kender ikke de nøjagtige tal - men det forelagte talmateriale kan ikke bruges til at drage denne konklusion.
Nu vi har fat i Urban, så havde de en forrygende artikel 5/8 på side 16. En helsides artikel der byder på ren mikrofonholderjournalistik (eller hedder det "diktafonholder" indenfor de skrevne medier?) overfor en såkaldt trendforsker, der kommer med absurde forudsigelser baseret på trends i et meget snævert københavnsk miljø. Man føler sig næsten hensat til The Onion.
Dette indlæg blev til under indflydelse a Magnolia Electric Co. live Dubuque, Iowa 08.08.09.
Urban torsdag 7/5 2009, side 4
I dag har jeg fundet en klassiker i dyngen. Historien har efterhånden flere år på bagen, men får altid en del medieopmærksomhed. 2009 var ingen undtagelse, og ingen behandlede historien bedre end Urban.
"Du har større risiko for at blive offer for vold ved at tage i skole eller på arbejde, end når du bevæger dig på byens værtshuse, knejper og diskoteker" - sådan konkluderer Urban på baggrund af en statistik der afslører at 14% af al vold sker på "værtshus, bodega mv", mens 22% finder sted på "arbejde/uddannelsessted". Nu ved jeg ikke hvordan dagligdagen former sig for Urbans journalister, men resten af befolkningen tilbringer langt mere tid på deres arbejde end de gør på stamværtshuset - regnes risikoen, som den bør, som antallet af voldstilfælde i forhold til den tid man tilbringer på de to steder, vil baren vise sig klart farligere end kontoret.
Urbans artikel har særligt fokus på vold i skolerne. Specielt skolefesterne på ungdomsuddannelserne skulle være udsatte. En SSP-koordinator citeres således: "ofte er det ikke elever på skolen, men udefrakommende, der dukker op til festerne". Med andre ord, når uddannelsesstedet bliver en del af nattelivet! Med dette ekspertcitat skyder Urban deres egen artikel i sænk.
Det kunne være interessant at vide hvordan et klammeri med en bartender afspejles i statistikken - for os almindelige dødelige hører det under værtshusene, men for bartenderen er det arbejdspladsen. En anden faktor er at et overfald på en arbejdplads formentlig har større chance for at føre til anmeldelse - og dermed en plads i statistikken - end et par fulderikker der kommer op at toppes.
Ifølge statistikken sker 35% af volden på "offentlig gade/vej", og en anden artikel på samme side beskriver det typiske voldsoffer som en ung mand, der færdes på gaden fredag eller lørdag nat mellem 1 og 2. I mine ører lyder det værtshusrelateret.
Når man læser dette indlæg kunne man godt få den tanke at jeg har et horn i siden på værtshusene. Dette er ikke tilfældet (og jeg vil da også indenfor de næste 24 timer bidrage til omsætningen i branchen), jeg vil bare gøre opmærksom på at hvis man vil bruge denne historie til at vurdere risikoen ved at gå i byen, gå i skole, gå på arbejde eller i det hele taget bare gå; så får man ikke et korrekt billede. At der uddeles øretæver i Jomfru Ane Gade fredag aften, siger intet om hvor farligt det er at gå til bageren søndag morgen.
Dette indlæg er skabt under indflydelse af 16 Horsepower, live i Friedrichshafen 29/7 2000.
MetroXpress mandag 25/5 2009, side 6.
Baggrunden for denne mildt sagt bemærkelsesværdige overskrift er en undersøgelse fra Rådet for Større Færdselssikkerhed, hvor cyklister er blevet spurgt om hvad de tror er den farligste situation i trafikken. 12% svarede "at køre over for rødt". Til det bemærkes "men ifølge politiets tal er krydsning af vejen for rødt kun skyld i 3% af ulykkerne mod 11% når cyklisterne kører over for grønt".
Ganske vist ser man mange cyklister køre over for rødt, men mon ikke der er betydeligt flere der venter til det bliver grønt? Især i de stærkt befærdede kryds, hvor der er flest ulykkesmuligheder. For at konklusionen skal holde, skal vi have nogle tal for hvor mange der kører over for rødt, og hvor mange der kører over for grønt. Jeg er overbevist om at "de grønne" overgår "de røde" med mere end den faktor 4 der skal til for at vende konklusionen på hovedet.
Dette er et eksempel på en hyppig fejl. Man sammenligner 2 fænomener uden at tage højde for at det ene fænomen er langt mere hyppigt end det andet. F.eks. er alkohol involveret i cirka 25% af alle trafikulykker - betyder det at ædru trafikanter, der jo forårsager 75% af ulykkerne, er mere farlige end de stangstive?
En god måde at komme i medierne på er at offentligøre resultatet af en undersøgelse. En undersøgelse der i mange tilfælde udelukkende er blevet lavet for at kunne levere stof til et politisk angreb. Alt for ofte videregiver medierne disse partsindlæg fuldstændigt ukritisk, eller giver måske endda sensationsskruen en ekstra tand. Jeg bliver vred og irriteret hver gang jeg oplever dette.
Hvad gør man så? Skriver et læserbrev til avisen? Skriver til journalisten? Brokker sig til sine omgivelser? Alt sammen udmærkede løsninger, men jeg har valgt at bruge vreden som et afsæt til at entre blogverdenen. Igennem længere tid har jeg lagt stødende aviser til side, og vil nu - i fuldstændig vilkårlig rækkefølge - omdanne disse til blogindlæg. Som en positiv sideeffekt vil det også gøre min bolig mere rydelig.
Langt de fleste indlæg vil tage udgangspunkt i gratisaviserne. Det skyldes ikke at de er specielt skyldige - mange af artiklerne vil også kunne findes i betalingsaviserne - men ganske enkelt at jeg ikke længere holder avis. Jeg får mit nyhedsfix via avisernes online udgaver, og en gennemlæsning af gratissprøjterne i bussen. En gang imellem suppleres der med en rigtig vis, som jeg har samlet forskellige steder - lufthavne, tog, arbejdet.
Der vil ikke komme indlæg vedrørende tv nyheder. Dem har jeg forlængst opgivet af hensyn til mit blodtryk. Desuden får man flere og bedre nyheder på kortere tid ved at læse en avis. Måske vil der komme noget fra teksttv - det læser jeg stadigvæk.
Første indlæg. En blød start - upolitisk og ukontroversiel:
MetroXpress onsdag 15/7 2009, forsiden.
En meningsmåling har stillet følgende 256 danskere i alderen 25 til 65 år spørgsmålet "hvem sender du flest sms'er til i løbet af en dag?" og fået følgende svar:
Kæreste/ægtefælle: 37%
Børn/forældre: 18%
Søskende: 2%
Venner/bekendte: 32%
Kolleger/medstuderende: 2%
Forretningsforbindelser: 1%
På denne baggrund konkluderer artiklen at "langt over halvdelen af alle sms'er sendes til den helt nære familie". Der er (mindst) 3 problemer med den konklusion:
Udover disse 3 punkter er den også gal med overskriften. For at kunne bruge ordet "dropper" skal man kunne påvise en faldende tendens. Da der kun præsenteres de aktuelle tal, kan en tendens ikke påvises.
Slut for første indlæg. Forhåbenligt bliver det bedre med tiden.