Første indlæg. En blød start - upolitisk og ukontroversiel:
MetroXpress onsdag 15/7 2009, forsiden.
En meningsmåling har stillet følgende 256 danskere i alderen 25 til 65 år spørgsmålet "hvem sender du flest sms'er til i løbet af en dag?" og fået følgende svar:
Kæreste/ægtefælle: 37%
Børn/forældre: 18%
Søskende: 2%
Venner/bekendte: 32%
Kolleger/medstuderende: 2%
Forretningsforbindelser: 1%
På denne baggrund konkluderer artiklen at "langt over halvdelen af alle sms'er sendes til den helt nære familie". Der er (mindst) 3 problemer med den konklusion:
- Ganske vist har over halvdelen (57%) svaret at den kategori de sender flest sms'er til er en af de 3 familiekategorier, men det er ikke det samme som at 57% af alle sms'er går til familien. F.eks. vil et mønster med 40% til kæresten, 35% til vennerne, 20% procent til kollegaerne og 5% til en samarbejdspartner, give svaret "kæreste/ægtefælle". I dette tilfælde går 60% undenfor familien, men bliver taget til indtægt som 100% til familien.
- Der tages ikke højde for forskelle i smsvolumen. Bedstemoderen der sender 3 sms'er om ugen til børnebørnene tæller ligeså meget, som den 25 årige der har sparet en formue ved at skifte til et abonnement med fri sms. Det er ikke et problem hvis formålet med undersøgelsen er at afklare hvad forskellige brugere bruger sms'er til, men det er katastrofalt ift. en konklusion omkring "alle sms'er".
- Ved kun at spørge folk over 25 år går undersøgelsen undenom en meget betydelig del af det samlede sms forbrug. Dette forværres af at artiklen også taler om teenagere.
Udover disse 3 punkter er den også gal med overskriften. For at kunne bruge ordet "dropper" skal man kunne påvise en faldende tendens. Da der kun præsenteres de aktuelle tal, kan en tendens ikke påvises.
Slut for første indlæg. Forhåbenligt bliver det bedre med tiden.
Historien fik åbenbart ikke opmærksomhed nok tilbage i juli, så her i september er den blevet gravet frem igen:
SvarSlethttp://fpn.dk/digitalt/mobil/article1806326.ece
Nu er beretningen om SMSer blevet suppleret med lidt statistik om MMSer. Til gengæld har man, måske klog af skade, denne gang undladt at oplyse om det underlæggende talmateriale. Så slipper læserne også for at tage selvstændig stilling.