tirsdag den 1. september 2009

Pantordning presser grænsesalget

JyllandsPosten 20/8 2009, Erhverv side 3

I anledning af at der langt om længe (måske) er blevet lavet en aftale om betaling af pant ved køb af dåser syd for grænsen, udtaler miljøministeren: "tidligere er mange kørt ned syd for grænsen for at handle, fordi priserne har været lavere. Med aftalen kommer man til at betale dansk pant for dåserne. Derfor forventer jeg, at det samtidig vil give mindre grænsehandel". Pant betyder at man får sine penge igen, når emballagen returnes. Da pointen i aftalen er at dåserne bliver en del af det danske retursystem, kan grænsehandlerne uden problemer returnere dåserne og få panten igen. Så prisen forbliver ligeså lav som den altid har været.

I solidaritet med ministeren gentager journalisten bag artiklen fejlen: "til gengæld kan de grænsehandlende glæde sig over, at de slipper med ca. halv pant i forhold til tyskerne. Den danske pant er kun på 1 kr., mens tyskerne betaler omkring 2 kr. i pant for en dåse". Vi får jo pengene igen, så pantens størrelse er uden betydning!

Personligt får jeg for tiden dækket mit koffeinbehov dækket af et beklageligvis snart udtømt lager af grænsehandlede coladåser. Som det miljøbevidste menneske jeg er, propper jeg dem troligt i supermarkedernes flaskeautomater selvom panten er nul. Bagefter kan man give glorien en ekstra gang politur ved at donere flaskebonen til Folkekirkens Nødhjælp.

Bonus JP: onlineudgaven kan i skrivende stund fremvise denne fantastiske overskrift: "Drikfældige unge pjækker mest". "Hvis du vil vide mere" slår til igen.

Dette indlæg er blevet til under påvirkning af Godspeed You! Black Emperor, live i Lund 03.04.02 - 2 dage før deres uforglemmelige optræden på Voxhall.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar